Sponzorji 


Prijava 
Išči 
RSS sindikacija 

Slovenske reklame 1. del

Že neki časa se spravlam da napišem blog na temo kvalitete slovenskih reklam. No in se je zgodilo.

Res je da v Slo primankuje denarja za kvalitetne reklame in da se 70-80% reklam dela iz dons na jutr (beri: rabmo včer). Res je da ljudje, odgovorni s strani naročnika, za take stvari definitivno niso strokovno usposobljeni, razen v nekaterih večjih podjetjih, ki se zavedajo pomena oglaševanja.
Vsi bi radi imeli TOP reklamo za čim manj denarja in to s predimenzioniranim pričakovanjem uspešnosti oglasa. To tko ne gre. Vsak, ki je odgovoren, s strani podjetja za izdelavo oz. izpeljavo naročila, se mora zavedati kaj vse zahteva izdelava takšnega naročila.

Že v štartu je potrebno ločiti informacijsko reklamo in brandname oz. brandproduct reklamo. V tem blogu ne bom opisoval reklame informacijskega značaja, ker vsi vemo da izdelava takšne reklame ne potrebuje obsežnega planiranja in zahtevne izdelave.

V prvem koraku, izdelave brandname oz. brandproduct oglasa, moramo vedeti kaj želimo z reklamo doseči. Na koga apeliramo in kaj mu želimo sporočiti.

V drugem koraku se odločimo za koncept oglasa, ki mora vsebovati vse elemente produkcije, ki jih zahteva izdelava željenega oglasa. Kadar je to reklama, za katero je potrebno video snemanje, zvočno opremljanje - sinhronizacija, video montiranje ter drugi pred in postprodukcijski elementi, to pomeni da to ni in ne more biti poceni. Potrebno je planirati snemalne dni, koordinirati ekipo (snemalce, tonce, lučkarje, tajnika, montažerje,...), izbrati in pripraviti lokacije in izpeljati sto drugih malih stvari, ki se naberejo v produkcijskem postopku.

Zato vsi tisti, ki ste v podjetjih zadolženi za izpeljavo naročila, na vas je, da vašim šefom razložite in objasnite da je za dobro in učinkovito reklamo pač potrebno seči malo globje v žep. Šele ko se bodo vodilni kadri vsaj malo zavedali kako poteka izdelava TV OGLASA, bodo "upam" slovenski oglasi postali bolj kvalitetni in všečnejši.

Ker kar se sedaj dogaja je lot of bull... sej vsi vemo da prašek pač odstranjuje madeže. Kok dobr pa jih odstarni, zvemo šele ko ga kupimo in uporabimo. Najbrž že vsi poznamo trik kako v enem kadru pokažeš umazano majico v drugem pa novo majico in ne oprano. Me zanima koliko ljudi še vedno slepo vrjame v take "natege".

...se nadaljuje

slovenske reklame se da fino opluvat al pa pohvalt tudi na www.mumbojumbo.si
kjer ažurno menjavajo in imajo kar zanimiv arhiv.

sicer pa so slovenske reklame odraz nivoja naročnikovih marketinskih oddelkov, agencin in splošnega kulturnega blagostanja... kar si zaslužmo pa mamo...